De auto’s van tegenwoordig worden steeds slimmer. Van automatisch remmen tot hulp bij het wisselen van rijbaan, moderne voertuigen zitten volgepakt met rijhulpsystemen die het rijden veiliger en makkelijker maken. Maar wat houden deze systemen precies in? En mag je ze eigenlijk gebruiken tijdens je rijexamen? In dit blog ontdek je alles over de nieuwste rijhulpsystemen en hun rol tijdens je rijlessen en rijexamen.

Wat zijn rijhulpsystemen?

Rijhulpsystemen zijn geavanceerde technologieën die jou ondersteunen tijdens het rijden. Hoewel ze het rijden gemakkelijker maken, nemen ze de controle niet volledig over. Je moet altijd alert blijven en zelf ingrijpen als dat nodig is. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte systemen:

Lane assistent (rijstrookassistentie)

Hoe werkt het?
Lane Assist maakt gebruik van camera’s die zijn ingebouwd in de auto om de wegmarkeringen te detecteren. Het systeem kan hierdoor bepalen of je binnen je rijstrook blijft. Zodra de auto merkt dat je onbedoeld je rijstrook verlaat zonder richting aan te geven, stuurt Lane Assist automatisch bij om je weer in het midden van de rijbaan te houden.

Hoe merk jij dat?
Als bestuurder merk je vaak een lichte correctie in het stuur. Het voelt alsof de auto zelf een beetje stuurt om te voorkomen dat je van de weg afwijkt. Soms krijg je ook een visueel of geluidssignaal als waarschuwing, vooral als je geen stuurcorrectie maakt.

Adaptive cruise control (adaptieve snelheidsregelaar)

Adaptive Cruise Control (ACC) is een geavanceerde vorm van cruise control die niet alleen jouw snelheid vasthoudt, maar ook de afstand tot de auto voor je bewaakt. Het systeem maakt gebruik van sensoren en radars om het verkeer om je heen te monitoren. Wanneer het verkeer vertraagt, remt het systeem automatisch af om een veilige afstand te bewaren. Zodra de weg weer vrij is, versnelt de auto weer naar de ingestelde snelheid.

Hoe merk jij dat?
Je hoeft zelf niet constant op het gas of de rem te letten. Vooral op de snelweg kun je ontspannen rijden, omdat de auto automatisch reageert op het verkeer voor je. Als een auto voor je plotseling afremt, voel je hoe jouw auto automatisch afremt om de afstand te bewaren. Bij fileverkeer hoef je zelf weinig handelingen te verrichten.

Noodstopassistentie (autonome noodrem)

Hoe werkt het?
Noodstopassistentie maakt gebruik van sensoren en camera’s die voortdurend de weg voor je in de gaten houden. Als het systeem detecteert dat er een obstakel of auto te dichtbij komt en je niet op tijd remt, dan grijpt het in. Eerst krijg je een waarschuwing (visueel of auditief), en als je niet reageert, remt de auto automatisch af om een aanrijding te voorkomen of de impact te verminderen.

Hoe merk jij dat?
Als bestuurder voel je plotseling een sterke remactie van de auto zonder dat je zelf het rempedaal hebt ingetrapt. Dit kan vooral in onverwachte situaties gebeuren, zoals wanneer een voetganger plotseling oversteekt of een andere auto ineens stopt. De waarschuwing die je van tevoren krijgt, helpt je om zelf actie te ondernemen, maar als dat niet snel genoeg gaat, neemt de auto het over.

Ook interessant om te lezen: autonoom rijden, wat betekent dit voor jouw rijbewijs?

Dodehoekdetectie (blind spot monitoring)

Dodehoekdetectie gebruikt radarsensoren om te bepalen of er zich een voertuig in je dode hoek bevindt—het gebied naast of schuin achter je auto dat je niet goed kunt zien in de spiegels. Wanneer een ander voertuig zich in dat gebied bevindt, krijg je een waarschuwing via een lampje dat oplicht in de zijspiegel of op het dashboard.

Hoe merk jij dat?
Tijdens het wisselen van rijbaan kan het systeem je waarschuwen wanneer je een andere auto over het hoofd ziet. Het waarschuwingslampje gaat branden in je zijspiegel wanneer er een voertuig in je dode hoek zit. In sommige auto’s voel je ook een lichte trilling in het stuur of hoor je een geluidssignaal als je toch van rijstrook wilt wisselen terwijl er iemand naast je rijdt.

Kun je rijhulpsystemen gebruiken tijdens het rijexamen?

Hoewel moderne auto’s steeds meer uitgerust zijn met rijhulpsystemen, is het tijdens je rijexamen niet toegestaan om volledig op deze technologieën te vertrouwen. Je moet laten zien dat je zelf controle hebt over de auto. Systemen zoals lane assist of adaptive cruise control mogen wel ingeschakeld zijn, maar je moet altijd zelf de auto bedienen en ingrijpen wanneer nodig. De examinator zal vooral letten op jouw rijvaardigheid en inzicht, niet op de technologie van de auto.

Hoe kunnen rijhulpsystemen jou helpen tijdens rijlessen?

Hoewel je tijdens het examen niet volledig afhankelijk mag zijn van rijhulpsystemen, kunnen ze wel een waardevolle toevoeging zijn tijdens je rijlessen. Ze helpen je bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in verkeerssituaties. Adaptive cruise control kan bijvoorbeeld een handig hulpmiddel zijn om te leren omgaan met afstand houden in druk verkeer. Lane assist helpt je bij het ontwikkelen van een beter gevoel voor de positie van de auto op de weg.

Stel je voor: je hebt al een aantal rijlessen achter de rug en je instructeur besluit om je vandaag te laten rijden in een auto met rijhulpsystemen zoals Lane Assist en Adaptive Cruise Control. Je rijdt op de snelweg richting Den-Haag en zet, op advies van je instructeur, Adaptive Cruise Control aan. De auto past automatisch de snelheid aan op het verkeer voor je, waardoor jij je kunt concentreren op het sturen en de afstand tussen jou en de andere voertuigen.

Even later voel je dat je zonder richting aan te geven langzaam naar links afwijkt. Voordat je het door hebt, grijpt Lane Assist in. Het stuur stuurt subtiel bij en houdt je in het midden van de rijstrook. Je instructeur legt uit dat je altijd moet blijven opletten, ook al helpen deze systemen je om veilig te rijden. Het systeem voorkomt kleine fouten, maar jij hebt nog steeds de volledige controle en moet actief blijven rijden.

Waarom zijn rijhulpsystemen belangrijk?

  • Meer veiligheid: Rijhulpsystemen zorgen voor een extra laag van veiligheid. Ze helpen je om sneller te reageren op gevaarlijke situaties.
  • Minder stress tijdens het rijden: Met adaptive cruise control hoef je minder vaak te versnellen of af te remmen in druk verkeer, wat het rijden relaxter maakt.
  • Voorbereid op de toekomst: Door nu al te leren rijden met deze systemen, ben je klaar voor toekomstige innovaties zoals volledig zelfrijdende auto’s.

De toekomst van het rijexamen

Het rijexamen van vandaag blijft nog grotendeels hetzelfde, maar in de toekomst zouden rijhulpsystemen een grotere rol kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van hoe goed je met rijhulpsystemen omgaat. Nu is het vooral belangrijk om te laten zien dat je zelf in staat bent veilig en verantwoord te rijden.

Wil jij leren rijden met de nieuwste technologieën? Begin vandaag nog met je autorijlessen of automaat rijlessen bij Rijbewijs Direct en wees klaar voor de weg én de toekomst! Rijbewijs Direct geeft rijles in Den Haag maar we zijn ook een Rijschool in Delft en op nog veel meer plaatsen rondom Den Haag! Staat jouw plaats er niet tussen? Neem dan even contact met ons op, dan kijken we naar wat mogelijk is.

Category